Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (2023)

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (1)

Терапия нараняванията на коляното (натъртвания, разкъсани връзки) често се усложняват от хемартроза - кървене в ставата. Възниква в резултат на разкъсване на кръвоносни съдове, чиято основна функция е кръвоснабдяването на вътреставните структури. Хемартрозата се появява и на фона на патологии, които се развиват поради нарушение на кръвосъсирването. Неговите водещи симптоми са болка, подуване, скованост на движенията.

Какво е хемартроза на коляното

"Ефективно и достъпно лекарство за АРТРОЗА съществува..." ...

Най-често хемартрозата се открива в коляното поради широкото разпространение на нараняванията на тази става. Ако в кухината му се е изляла малко кръв, то обикновено се решава от само себе си. Но при тежка патология кръвта се втечнява, поради което образуваният оток "омекотява". Коляното плава и когато позицията на тялото се промени, страничните му повърхности се движат надолу.

Натрупването на кръв провокира компресия на тъканите, нарушения на кръвообращението. И това може да стане "спусък" за развитието на дистрофични промени в хрущялната и костната тъкан.

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (2)

Етапи и характеристики

Класификацията на хемартрозата се основава на обема на кръвта, която е изтекла от увредените съдове в кухината на коляното. Всяка степен на патология се характеризира със специфични клинични прояви, които често определят избора на тактика на лечение от ортопед.

Тежестта на гонартроза на колянната става Специални функции
Първи В ставата се натрупва по-малко от 15 ml кръв. Коляното е леко подуто, възникващата болка е локализирана директно в областта на ставата. Пациентът се обляга свободно на крака или се появяват някои ограничения
Вторият В коляното се излива по-малко от 10 ml кръв. Ставата е увеличена по обем, придобива сферична форма, контурите й са размити. При палпация има флуктуация на течността вътре в уплътнението
Третият В ставата се натрупва повече от 100 ml кръв. Кожата над коляното се изглажда, става червено-син цвят, образува се обширен оток, отбелязва се хиперемия

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (3)

Причини за възникване на

Всяко нараняване на коляното може да причини кръвоизлив в ставната кухина - фрактура, дислокация, сублуксация, увреждане на лигаментния сухожилен апарат. Хемартрозата възниква поради падане или директни насочени удари. Разкъсването на менискуса е най-податливо на хора, които активно се занимават със спорт (футболисти, баскетболисти, хандбалисти, волейболисти). Тежки кръвоизливи често се диагностицират след пътнотранспортно произшествие или падане от голяма височина.

(Video) Болка в колената. Какво трябва да знаете.

Кръвоизлив в коляното може да възникне в следоперативния период след планирана хирургична интервенция - отстраняване на менискуса, възстановяване на целостта на кръстната връзка, остеосинтеза на бедрените кондили с помощта на пластини или винтове. Развитието на хемартроза се провокира от най-леките наранявания, ако човек е болен от хемофилия, скорбут, хеморагична диатеза. Освен това те са толкова незначителни, че пациентът дори не си спомня за тях на срещата с ортопеда. Причината за кръвоизлив може да бъде лошото състояние на съдовете, характерно за високостепенния захарен диабет.

Симптомите на заболяването

Интензивността на клиничните прояви на хемартрозата зависи от количеството кръв, която тече в ставата, както и от тежестта на нараняването. Ако увреждането е незначително (натъртване) или кървене в ставата е възникнало на фона на системни патологии, тогава се отбелязват дърпащи, разпръскващи болки. Човек може да се опре на крака, но подвижността на коляното е донякъде ограничена.

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (4)

При тежко нараняване (изместване, разкъсване на връзки или мускули) хемартрозата се проявява чрез симптоми, характерни за конкретно нараняване. Обикновено кожата над ставата се подува, придобива синкав оттенък. Натискът върху възпалителния оток е придружен от флуктуация - движение на натрупаната течност. Жертвата не може да постави акцент върху крака по няколко причини. Първо, остра, пронизваща болка ви пречи да направите крачка. Второ, колянната става губи стабилност.

Диагностика на патологията

Първичната диагноза се поставя въз основа на външен преглед на пациента, неговите оплаквания и анамнеза. Провеждат се редица функционални тестове за оценка на мускулната сила, подвижността на коляното. За потвърждаване на диагнозата са необходими резултати от инструментални, а в някои случаи и биохимични серологични изследвания.

пункция

Пункцията е не само диагностична техника, но и ефективен начин за лечение на хемартроза. С дебела игла под местна анестезия лекарят пробива кожата и меките тъкани над ставата и отстранява натрупаната кръв. Съставът на ексудата определя тежестта и продължителността на патологията:

  • червена, свежа кръв се натрупва в коляното веднага след нараняване или рецидив на системно заболяване на ставата;
  • ако в излива има тъмни кръвни съсиреци, това е признак на стара травма;
  • ако се открият гнойни примеси, е необходимо биохимично изследване за идентифициране на патогенни микроорганизми (епидермален, Staphylococcus aureus).

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (5)

Пункция се извършва само когато в ставата се открие най-малко 25 ml кръв. След отстраняване на ексудата кухината на коляното се измива с антисептици и, ако е необходимо, с глюкокортикостероиди. Хормоналните агенти незабавно имат деконгестант, противовъзпалителен, антисептичен ефект. След пункцията се прави превръзка, след което ставата се обездвижва с гипсова лонгета. След 2 дни лекарят оценява състоянието на коляното и ако се открие нов кръвоизлив, отстранява натрупаната течност. Общо се правят до 3 пункции в зависимост от тежестта на нараняването.

радиотелеграфия

Стандартното изследване се извършва в две проекции (директна и странична). Рентгенографията не е много информативна при откриване на хемартроза, тъй като на получените изображения не се открива течност. При обилен кръвоизлив, характерен за сериозни наранявания, увеличаването на размера на ставното пространство може да бъде косвено потвърждение на патологията.

(Video) Модерна операция на менискус запазва движението на колянната става

Рентгенографията за хемартроза е спомагателна диагностична мярка, която се извършва за изключване на фрактури.

Артроскопия

Това е името на минимално инвазивна процедура, която се извършва с диагностична и терапевтична цел. Артроскопията се извършва при гонартроза, за да се оцени състоянието на вътрешните повърхности на ставата и, ако е необходимо, да се отстранят разрушените хрущяли, мениски, увредени връзки. При локална анестезия артроскопските инструменти се вкарват в кухината на коляното чрез пробиви на кожата и меките тъкани. Един от тях е оборудван с миниатюрна видеокамера, която предава изображението от обектива на екрана на монитора.

Препоръчваме: Артроза на ставата на китката: причини, симптоми, лечение

По време на артроскопия малките фрагменти и натрупаната кръв се измиват с изотоничен разтвор на натриев хлорид. След това ставната кухина се третира с антисептици, антибактериални или хормонални средства.

Други методи

Най-информативните при диагностицирането на хемартроза CT или MRI на колянната става са методите за радиационна диагностика, използвани за визуализиране на костите, хрущялите и меките тъкани. Ако се подозира сериозно увреждане на кръвоносните съдове, тези изследвания се правят с усилване на контраста.

MRI и CT често се назначават при пациенти със сериозни наранявания на коляното, които провокират хемартроза, като вътреставни фрактури. На получените изображения ясно се виждат пателата, дисталната част на бедрената кост, проксималните части на тибията и фибулата.

Как да се лекува хемартроза на коляното

Всяка клинична проява на хемартроза служи като сигнал за незабавна медицинска помощ. Това ще избегне развитието на инфекциозен или деструктивно-дегенеративен процес. В първите дни от лечението на пациентите се показва почивка на легло. Не можете да натоварвате увредения крак, а когато се движите, трябва да използвате външна помощ, бастун, патерици.

При хемартроза от 1-ва степен на тежест не се прилага гипсова шина. Поради това е възможно да се използват студени компреси. Торба, пълна с кубчета лед или кърпа, напоена с много студена вода, трябва да се постави върху коляното за 10 минути. Процедурата се повтаря на всеки час.

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (6)

лечение

Най-ефективният начин за лечение на хемартроза е пункция, последвана от измиване на колянната кухина с разтвори на хормонални или антисептични средства. След тази минимално инвазивна процедура остатъчната болка продължава няколко дни (при тежки наранявания със седмици). За да ги елиминират, терапевтичните схеми включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) в таблетки - Nise, Ketorol, Ibuprofen, Diclofenac, Celecoxib.

(Video) تمزقات الغضاريف الهلالية في الركبة - Meniscus Tears

Използването на гелове и мехлеми с НСПВС помага да се отървете от лека болка. Това са Finalgel, Artrosilen, Voltaren, Fastum, Dolgit. При лечението на хемартроза често се използва Индовазин гел. Той включва НСПВС индометацин и венопротектор троксерутин. Също така, за да се ускори резорбцията на оток и хематоми, се използват външни агенти Troxevasin, Lyoton, Venolife. При продължително кървене на пациентите се предписват Vikasol, Dicinon, Aminocaproic acid. Хемофилията често изисква преливане на плазма.

Хирургична намеса

Индикацията за операция в повечето случаи е рецидивираща хемартроза, често усложнена от синовит (възпаление на синовиалната мембрана). Хирургическата интервенция се извършва чрез методи на артроскопска или отворена синовектомия. Лекарят напълно или частично изрязва синовиалната мембрана след отстраняване на натрупания ексудат.

Лечебна терапия

След отстраняване на гипсовата шина, спиране на възпалението и остра болка, сливане на връзки, мускули, кости и хрущяли, на пациента се препоръчва ежедневна тренировъчна терапия. Лекарят по тренировъчна терапия, когато съставя набор от упражнения, взема предвид тежестта на нараняването, общото здравословно състояние. Първите тренировки са под негов контрол. Обикновено комплексът включва следните упражнения:

  • "Ножица" - кръстосване на изправени крака;
  • имитация на колоездене в легнало положение;
  • флексия и екстензия на ставата в изправено или седнало положение.
Препоръчваме: сакроилеит

Тренировката трябва да се спре, ако се появи дискомфорт. Може да се възобнови само след дълга почивка.

физиотерапия

За намаляване на тежестта на болковия синдром се предписват електрофореза, ултрафонофореза с глюкокортикостероиди, анестетици, витамини от група В. По време на рехабилитационния период се извършват следните физиотерапевтични процедури:

Действието на всички физиотерапевтични мерки е насочено към подобряване на кръвообращението в областта на коляното, укрепване на неговия мускулен корсет, ускоряване на регенерацията на увредените ставни структури.

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (7)

Народни средства за защита

По време на лечението на хемартроза не можете да използвате народни средства със затоплящ или локално дразнещ ефект. Като правило, съставът на такива триене, тинктури, компреси включва терпентин, алкохол или водка, индийски лук, чесън, люти чушки. Разрешено е външно приложение на отвари, водни настойки, но само след основната терапия.

Лекарите препоръчват използването на билкови чайове при лечението на хемартроза, за да се премахне възпалителният оток и да се повиши общият тонус на тялото. Мечките уши, царевичните близалца, вълнестата ерва имат антиексудативно действие. За да направите чай, трябва да изсипете една чаена лъжичка сухи растителни суровини с чаша вряла вода и да оставите за един час. Прецедете, пийте по 50 мл 2 пъти на ден.

(Video) Лекция на доц. д-р Анна Павлова

Усложнения и последствия

С разпадането на кръвните клетки в ставата, пигментът хемосидерин постепенно се натрупва, което води до загуба на еластичност на синовиалната капсула, хиалиновия хрущял и връзките. В допълнение, натрупването на кръв е благоприятна среда за растежа и размножаването на патогенни микроорганизми, следователно при хемартроза вероятността от развитие на инфекциозен процес се увеличава значително.

Хемартроза на коляното: какво представлява, симптоми, лечение и рехабилитация (8)

Разрушаването на хрущялните тъкани може да предизвика развитие на тежко дегенеративно-дистрофично заболяване - гонартроза. Това е бавно прогресираща патология на коляното, която все още не подлежи на пълно излекуване. А постоянното наличие на ексудат в ставата води до често възпаление на синовиалната мембрана.

Рехабилитация и профилактика на заболявания

Апликации с озокерит и парафин, балнеотерапия, хирудотерапия и акупунктура позволяват ускоряване на възстановяването, възстановяване на всички функции на коляното. По време на рехабилитационния период на пациента също са показани плуване, водна аеробика, йога, скандинавско ходене и просто ходене на чист въздух.

Предотвратяването на хемартроза е да се изключат травматични ситуации. Лекарите препоръчват да носите удобни обувки с малка пета, а когато спортувате, използвайте бинтове, наколенки от дишащи материали.

Експертни прогнози

Ако хемартрозата е провокирана от нараняване, тогава при навременно търсене на медицинска помощ прогнозата за пълно възстановяване е благоприятна. Развитието на гонартроза и други усложнения е възможно при тежко увреждане на колянната става и хемофилия.

Как да забравим за болките в ставите и артрозата?

Но ортопедът Валентин Дикул твърди, че съществува наистина ефективно лекарство за АРТРОЗА! >>>

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated: 09/03/2023

Views: 5937

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.